Na een voorselectie met 16 deelnemers en daarna 3 planpresentaties voor de ontwikkeling van een woongebouw op de werf Van Duijvendijk heeft de Gemeente Krimpen aan den IJssel gekozen voor het plan van De Langen & van den Berg uit Bergambacht. Het plan werd samen gemaakt met Zecc Architecten en Lindeloof Tuin en Landschapsarchitectenbureau.

Wethouder Wubbo Tempel geeft aan “blij te zijn dat De Langen & Van den Berg met zo’n mooi plan is gekomen, waardoor het straks op deze unieke erfgoedlocatie aan de Hollandsche IJssel voor Krimpenaren prettig en duurzaam wonen is.”

Tomas van den Berg, directeur van De Langen & Van den Berg reageert: “Dit plan voldoet uitstekend aan de woningbouwopgave van deze tijd. Met een gezonde woonomgeving, hoge duurzaamheidsambitie en veel natuur, waarbij de DNA van de historische werf het uitgangspunt is.”

Het plan sluit volgens de gemeente goed aan op het verhaal van de werf en de Ontwikkelvisie IJsseldijk. In het ontwerp van het plan van De Langen & van den Berg is onder andere de geschiedenis van de werf op moderne wijze op alle niveaus verwerkt. De voormalige scheepswerf is één van de oudste scheepswerven van Nederland en de eerste met een dwarshelling.

Met dit gekozen plan geven we een nieuwe betekenis aan de historie en vergroten we de beleving van de kade langs het water. Het plan bestaat uit vier werfgebouwen en ademt het stoere karakter van de werf. De gebouwen (het Dijkhuis, het Scheepshuis, het Kraanhuis en het Pakhuis) zijn geïnspireerd op het bestaande erfgoed en in grootte en hoogte oplopend naar de Hollandsche IJssel toe. Er komt een verdiepte parkeergarage onder de woningen, een binnentuin die voor iedereen te bezoeken is en een recreatie mogelijkheid aan de rivier Hollandsche IJssel.

De Langen & van den Berg gaat aan de slag met de verdere uitwerking van het plan. Naar verwachting zal er in november 2023 gestart worden met de eerste bouwwerkzaamheden en staan de opleveringen vooralsnog gepland voor maart 2025.

Voor meer informatie over dit prachtige plan verwijzen wij u graag naar de projectwebsite wonenaandeoudewerf of TW3 makelaars.